Thursday, April 21, 2011

Cucur Durian

Semalam Si Suami menyuarakan keinginan nak makan cucur durian setelah aku duk bercerita cucur durian yang mak aku selalu buat zaman-zaman aku kecik dulu. Orang kelantan panggil bende alah ni Je'puk Duye, ataupun diluarkan bahasa tu jadi Jemput-jemput Durian.

So aku pergi beli durian kampung kat satu stall durian di Setiawangsa. Balik tu terus buat untuk minum petang and Si Suami really enjoy the taste. Bak katanye " Boleh buat kat kampung die plak, bagi mak dia rasa". Sebab orang di kampung dia tak pernah buat.


Bahan-bahan :
1 cawan All-Purpose Flour
1 cawan Isi Durian
Air
Garam
Gula

Cara-cara:
1. Tepung serbaguna dibancuh bersama air dan secubit garam
2. Di dalam bekas yang lain, isi durian di campurkan dengan sedikit gula (mungkin dalam sesudu gula). Dan ditambah secubit garam.
3. Panaskan minyak untuk menggoreng.
4. Sediakan satu pinggan leper, dan ditaburkan tepung (1/2 cawan).
5. Scoop isi durian menggunakan teaspoon (bentuk bulat and kecil) dan diletakkan dalam tepung di pinggan leper tadi. Setelah itu baru lah dicelup dalam campuran tepung+air tadi dan terus dimasukkan dalam minyak panas.
6. Goreng hingga warna keemasan.

0 comments:

Post a Comment

 

Blog Template by YummyLolly.com